PediSpray® tegen overmatige zweetvoeten en vieze voetengeur, remt de productie van zweet en bestrijdt micro-organismen die stinkvoeten veroorzaken.

  • Vermindert zweetproductie
  • Bestrijdt stinkvoeten
  • Snel langdurig resultaat
  • Handig in gebruik
  • Pompspray zonder drijfgassen

Heb je last van overmatige zweetvoeten gebruik dan PediSpray® anti-transpirant om er zeker van te zijn dat je 100% droge, frisse en geurloze voeten hebt. Het beste effect behaal je door PediSpray® ‘s avonds aan te brengen voor het slapen gaan en dit doe je op de volgende manier:

Zorg er voor dat je voeten schoon en droog zijn.

Je moet je voeten goed wassen en grondig drogen voordat je de spray aanbrengt

Breng PediSpray® rechtstreeks aan op je voeten.

Met name op de voetzool en tussen de tenen

Laat het middel goed intrekken/indrogen.

Doe je sokken niet aan of ga niet staan tot dat het middel volledig is ingedroogd. Dan pas zijn je voeten perfect behandeld en zullen aanzienlijk minder zweten.

Voor een volledige behandeling het volgende:

Om er zeker van te zijn dat de geur van stinkvoeten verdwijnt en niet terug komt behandel je ook je schoenen. Dit doe je met PediFris® classic. Dit is een voetpoeder/schoenpoeder waarmee alle micro-organismen die stank veroorzaken worden uitgeschakeld.

PediFris Business Site @ Google

Zweetvoeten, wat hier tegen en wat werkelijk werkt!

Zweetvoeten. Bijna een derde van alle mensen hebben hier last van. Hoe onaangenaam dit onderwerp ook is – we moeten er open over praten. En nee, je bent niet alleen, en ja er zijn oplossingen en tips om je hier vanaf te helpen

Dit is waarom voeten transpireren

Dat voeten transpireren, is eigenlijk de normaalste zaak ter wereld. De huid is grofweg het grootste orgaan van het menselijk lichaam (1,5 – 2 m2) en heeft tienduizenden zweetklieren. Allemaal naargelang het lichaamsdeel zijn dat ongelooflijke 100-600 zweetklieren per vierkante centimeter per vierkante cm.

Iedere mens is dus een beetje miljonair, want hij mag zich eigenaar noemen van 3 tot 4 miljoen zweetklieren. Nog een wetenschappelijk weetje: tijdens maximale prestatie (sport, inspanning of ziekte) kan het menselijk lichaam wel 3 liter transpiratievocht per uur afscheiden, theoretisch kan dit dan een hoeveelheid van maximaal 72 liter per dag zijn. Dus hypothetisch een hele dag in de sauna. Het geen wij uiteraard afraden. Maar per saunagang van 10 tot 12 minuten verliezen we ca. 0,4 – 0,8 liter water (= zweet).

We kennen ook nog een ander soort zweetklieren, de apocriene zweetklieren (‘geurklieren’) die nog stammen uit de oude oertijd toen het nog nodig was om gebieden te markeren. Deze worden nog volop gebruikt door bijvoorbeeld katachtigen. Bij ons komen deze ook nog op het lichaam voor op bijvoorbeeld onze oksels en voeten.

De eccriene zweetklieren

Echter, in dit artikel beperken wij ons tot de de eccriene zweetklieren die verantwoordelijk zijn voor onze zweetvoeten. Deze zweetklieren zijn bedoeld voor de regulatie van onze lichaamstemperatuur en vormen een soort complexe climate-control. Als het ergens te warm is, scheiden de zweetklieren zweet af dit verdampt en er ontstaat verkoeling daarvan. Zweet is dus eigenlijk een echt wondertje van moeder natuur.
Onze handen en voeten hebben de meeste zweetklieren (350-370 per vierkante cm). Daarom transpireren de handen net als de voeten veel, maar zijn in de regel gewoon beter ‘geventileerd’. Als u dat nog niet opgevallen mocht zijn, zou u eens urenlang rubber handschoenen moeten dragen. Dan zal het zweet van de handen duidelijker merkbaar zijn. Verdeeld over de gehele dag geven de menselijke voeten ongeveer 1 centiliter vloeistof af. Dat is ongeveer een borrelglaasje vol.
Het zweet van handen en voeten is ook niet alleen bedoeld voor de warmteafvoer. Het lichaam heeft nog iets bedacht: omdat de handen en de voeten veelal gebruikt worden om te grijpen en voor de voortbeweging, zorgt hier het vocht van het lichaam zelf volkomen zelf voor beter een houvast en de hechting aan gladde oppervlakken.

Dus: Zweet heeft wel degelijk een functie.

Waarom zweten voeten bij de een meer dan bij de ander?

Zoals je kon lezen bevinden zweetklieren zich over het hele lichaam. Het aantal zweetklieren echter en de wijze waarop zij verdeeld zijn, is uitermate individueel. Daarbij is het huidtype erg bepalend. Mensen met het huidtype 0 (zeer lichte huid) hebben de minste zweetklieren, dat heeft ermee te maken dat zij een dunne, nauwelijks gepigmenteerde huid hebben. Dus hoe donkerder de huid des te meer zweetklieren zich per cm2 kunnen bevinden.Zijn kunnen tot tweemaal zoveel zweetklieren per vierkante cm hebben. Daarnaast zijn er nog allerlei andere varianten als het gaat om het aantal zweetklieren per vierkante cm. U bent vast wel eens in contact gekomen met mensen die een uitgesproken klam handje geven, of extreme zweetplekken onder hun oksels of op hun rug vertonen. Omdat zweet het lichaam uit wil en hiervoor de makkelijkste weg zoekt zal deze laatste groep minder lasat hebben van zweetvoeten omdat het zweten op deze andere plaatsen van het lichaam plaats vind.

Waarom zweet kan ruiken

Vers zweet reukloos. Denk aan een Sauna, indien iedereen zich aan de hygiene voorschriften houdt zullen er geen onaangename geuren worden verspreid. De stank wordt enkel veroorzaakt door zweet dat niet kan verdampen en dan lange tijd ‘blijft hangen’ in synthetische, sokken en schoenen. Dat dit op den duur onaangenaam ruikt, heeft niet met het zweet zelf, maar met micro-organismen op de huid te maken. Zij zetten de in het zweet voorhanden stoffen om in bijvoorbeeld ureum, eiwit en melkzuur. De typische, onuitstaanbare zweetgeur ontstaat dus door de afbraakproducten en processen en niet door het vocht zelf. Een van de hoofdbestanddelen die door het afbraakproces ontstaan is boterzuur. Dit is bij uitstek verantwoordelijk voor de zweetlucht (menigeen kan zich waarschijnlijk nog herinneren aan de scheikundeles waarin de leraar voor het eerst een kolf met boterzuur door de klas heeft laten gaan). Transpiratievocht ruikt bovendien extra onaangenaam in de overgangsjaren en in de puberteit. Dat komt voornamelijk door de hormoonhuishouding. Daarentegen zijn zweetvoetjes van baby’s en kleine kinderen bijna geurloos. In principe is dus alleen het ‘oude’ zweet een probleem. En in onze schoenen heeft het verse zweet geen kans om te verdampen. De micro-organismen houden van vochtige warmte en dus van schoenen. Dit probleem moeten we dan ook aanpakken.

Waarom ruiken de voeten bij sommige mensen zo onaangenaam?

Onderstaand vindt u 10 tips om zweetvoeten tegen te gaan. Het negeren van deze tips betekent uiteraard bijzonder onaangenaam ruikende voeten. Simpel gesteld gaat het in de strijd tegen zweetvoeten erom, je voeten zoveel mogelijk frisse lucht te geven, het ontstaan van zweet te reguleren en zoveel mogelijk een milieu te vermijden waarin bacteriën zich heel prettig voelen. Bovendien is uit medisch onderzoek gebleken dat zweetvoeten, dus eigenlijk de reuk van het zweet, begunstigd worden door de volgende omstandigheden: voeding met een hoog aandeel dierlijk eiwit, vooral het eten van veel vlees, bewegingsarmoede met voornamelijk zittend werk, sterk overgewicht. Dit zijn factoren die mede bepalend zijn voor de geur van transpiratie. Via het transpiratievocht scheidt het lichaam bepaalde stoffen af (onder andere ureum) die in sterke mate worden beïnvloed door de voeding. Dat kennen we trouwens ook uit het dierenrijk, waar vegetarisch levende dieren zoals koeien en paarden geurtechnisch voor ons mensen nauwelijks waarneembaar zijn, terwijl dat bij roofdieren die uitsluitend vlees eten, vaak heel anders ligt. Denkt u maar eens aan de geur van honden, beren of de tijger-of roofdierkooi. Medisch onderzoek heeft aangetoond dat een aanpassing van het voedingspatroon ook een positief effect kan hebben op de intensiteit van het transpireren en van de zweetlucht.

Hier 9-tips om iets tegen zweetvoeten en zweetgeur te doen.

Het juiste schoeisel is beslissend. Waarop je moet letten:

de juiste schoenkeuze is van alle tips de meest belangrijke tegen zweetvoeten. Allereerst geldt hier dat je schoenen draagt die bij jouw omstandigheden passen. Dat wil zeggen, thuis (en in de tuin of op het balkon) zoveel mogelijk op blote voeten lopen. Dat is niet alleen goed voor de gezondheid van je voeten en voetspieren, maar zorgt er ook voor dat je voeten optimaal worden geventileerd. Draag, zover het weer en de omstandigheden het toelaten, zoveel mogelijk open schoeisel. Wanneer de schoenen gesloten moeten zijn er vooral op letten schoenen te kiezen met een hoog aandeel echt leer. Kortom, leer heeft positieve materiaal- en draageigenschappen die het transpiratievocht van de voeten reguleren. De belangrijkste eigenschap is dat leer als geen ander materiaal vloeistof kan opnemen en afgeven, luchtdoorlatend is en van alle materialen het meest op onze huid lijkt omdat het immers om een dierenhuid gaat. Met andere woorden: echt leer kan het beste omgaan met zweetvoeten.

Helaas is leer ook een van de duurste materialen die bij de vervaardiging van schoenen worden gebruikt. Dat is ook de reden waarom bij voordelige schoenen weinig of helemaal geen echt leer wordt gebruikt. Bij Sioux werken wij uitsluitend met hoogwaardig, echt leer in het bovenmateriaal, de binnenvoering en de dekzool. Dat is de garant voor een aangenaam schoenklimaat en is je beste basisinvestering tegen transpiratie van je voeten.

1. Laat gedragen schoenen altijd een dagje rusten zodat het opgenomen zweet kan verdampen.

Leer kan lucht door latend en heeft daarom de eigenschap hydrofiele eigenschap. Kortom het neemt vocht op en kan dit vasthouden als de schoenen niet genoeg rust krijgen. Het verdampen van het vocht duurt 3x zo lang dan het opnemen vandaar dat wij het advies geven de schoenen na het dragen 24 uur te laten rusten zodat zij zich volledig kunnen herstellen en weer voldoende vocht kunnen opnemen.

2. Draag altijd sokken en kies altijd voor een natuurlijk materiaal.

Dus draag je gesloten schoenen, doe dan sokken aan. Ook al druist dit tegen de mode en stijl adviezen in, dit voor hygiëne en ook voor comfort. Wanner sokken als storend worden ervaren kan je altijd nog kiezen voor een enkel/sneaker sokje. Zorg bij de sokkenkeuze wederom voor een natuurlijk materiaal of indien de sok toch synthetisch materiaal bevat, dat het merendeel hier van natuurlijk is (bijvoorbeeld schapenwol of katoen). Zeer geschikt zijn functionele sokken, bijvoorbeeld loopsokken, om dat hier het vocht naar buiten getransporteerd door toepassing van bepaalde materialen en weefselstructuren. Kortom, zorg er voor dat je sokken kiest die transpiratievocht van je voeten goed kunnen opnemen en afvoeren. Van synthetische vezels wordt gezegd dat zich bacteriën daar gemakkelijker kunnen vestigen en vermeerderen. Zijn kosten geen probleem, dan kan je ook nog kiezen voor sokken met zilverdraad. Hiervan wordt beweerd dat zij een antibacteriële werking hebben.

3. Verschoon je sokken dagelijks

Nu we hebben uitgelegd waar de zweetlucht vandaan komt. Want, het is niet het transpiratievocht, maar het zijn de bacteriën die het transpiratievocht afbreken die deze lucht veroorzaken. Zorg er voor dat deze geen kans krijgen zich te vermeerderen. Draag je sokken meerdere dagen achtereen, dan creëer je de juiste omgeving voor vermenigvuldiging. Daarom geldt de vuistregel: trek elke dag schone sokken aan, ook als zij niet ruiken. Dit is een heel eenvoudige, maar effectieve tip tegen zweetvoeten en voetengeur.

4. Was sokken op 60°.

Wil je er zeker van zijn dat je sokken helemaal vrij zijn van deze micro-organismen, was je sokken dan op een temperatuur van 60°.

5. Was je voeten regelmatig.

het is belangrijk dat zweetvoeten dagelijks gewassen worden, het beste ‘s morgens eerst met warm water en zeep, daarna met koud water. Verder is het belangrijk dat de voeten heel zorgvuldig worden gewassen, ook tussen de tenen, en vervolgens goed worden afgedroogd. Als eenmaal per dag de voeten wassen niet voldoende is en de zweetvoeten ‘s avonds weer hoogtij vieren, kan deze reinigingsprocedure ‘s avonds gewoon herhaald worden. Wanneer de voeten daardoor schraal of droog worden, moeten zij gewoon verwend worden met een verzorgende, vetherstellende crème.

6. Verzorg je voeten, verwijder vooral overtollig eelt (of laat dit verwijderen)

Eelt ofwel afgestorven huid werkt als een spons en is een lievelingsplekje voor bacteriën. Verzorg je voeten met puimsteen of een rasp. Of, nog beter, laat je eelt verwijderen door een pedicure zodat je de zweetminnende bacteriën geen plaats geeft.

7. Gebruik schoenendeo of desinfectiepoeder voor je schoenen

Wanneer de schoenen na het drogen nog steeds een zweetlucht verspreiden, kunt u hier met een schoenendeo (verkrijgbaar in apotheken, drogisterijen of speciale schoenenzaken) of desinfectiepoeder voor je schoenen gebruiken. Terwijl een schoenendeo alleen de geur bestrijdt, doodt het desinfectiepoeder de bacteriën in de schoen die leven van het transpiratievocht. Uiteraard kunt u deze middeltjes ook combineren.

8. Gebruik aluminiumchloride, voetendeo of voetenzalf

Wanneer de transpiratie te hardnekkig is en de eerder beschreven tips niet helpen, is het tijd om de voeten met een aluminiumchloridehoudende voetendeo te helpen bij de vochtregulering. In hardnekkige gevallen van zweetvoeten is een voetendeo echter een absolute noodzaak. Wanneer zelfs dat niet helpt, kunt u nog altijd overgaan tot aluminiumchloride. Aluminiumchloride als werkzame stof vernauwt de zweetkanalen, zodat minder transpiratievocht naar het huidoppervlak kan doordringen.

9. Wanneer geen van onze tips u helpt: bij overmatige transpiratie kan een arts u mogelijk helpen

Bij een pathologisch overmatige transpiratie, de zogenaamde hyperhidrose, ligt het probleem anders. In dat geval is het transpiratieprobleem zo uitgesproken dat alleen medische hulp uitkomst kan bieden. Dat geldt eveneens wanneer ernstige zweetvoeten samen met uitgesproken huidveranderingen optreden. De behandelend arts moet ook worden geraadpleegd wanneer sprake is van overmatige zweetvoeten in combinatie met neurologische of internistische basisaandoeningen. Bij pathologische zweetvoeten heeft een arts vele andere opties.

Wij wensen u van harte een gezond, aangenaam voetklimaat en – ondanks je strijd tegen zweetvoeten – een liefdevolle verstandhouding met je voeten. Naast je handen zijn zij namelijk het belangrijkste wat de schepper u heeft meegegeven. Daarom verdienen zij, ondanks zo menig ongemak dat u met hen kunt hebben, je liefde en verzorging.

Linkpartners van pedispray